Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Γραμματέα του Συλλόγου μας κ. Τζένη Μπέτση

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΖΑΜΑΛΑΣ 2014




Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση της «ΤΖΑΜΑΛΑΣ» από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου.
Μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί πλέον στο Χαϊδάρι και γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της αποκριάς στο Παλατάκι και η οποία γίνεται όλο και πιο μεγάλη και συμμετοχική από την προηγούμενη.  
Με σύμμαχο τον καιρό, που έκανε ένα διάλειμμα μέσα στη κακοκαιρία του τριημέρου, λες και ήταν ειδικά για την εκδήλωση των Ηπειρωτών,  πάνω από χίλιοι Χαϊδαριώτες, περάσαν από την "τζαμάλα" στο Παλατάκι, χορέψουν και διασκέδασαν με την καρδιά τους πίνοντας Ηπειρώτικο τσίπουρο.
Έτσι, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου "Δωδωναίον Φως" αποχαιρέτισε τις φετινές Αποκριές με τον καλύτερο τρόπο, για λογαριασμό όχι μόνο των μελών του, αλλά και όλης της πόλης.
Ακόμα, το εξαιρετικό κλαρίνο του Θωμά Λώλη κρατάει ψηλά τον πήχη του καλλιτεχνικού προγράμματος.
Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, συγκεντρώθηκαν στο Παλατάκι τα μέλη του Συλλόγου και άναψαν φωτιά, για να αναβιώσουν το όμορφο Γιαννιώτικο έθιμο, που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Η "τζαμάλα" έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια και ανήκει στα διονυσιακά δρώμενα, όπου η φωτιά παίζει καθαρτήριο ρόλο. 

Η μουσική αυλαία άνοιξε με έντεχνο λαϊκό τραγούδι με την κομπανία του Μπάμπη Πουρνάρα.

Μετά το λαϊκό τραγούδι έγινε σύντομη παρέμβαση από τον πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Σούκη: Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Σούκης, είπε τα εξής: «Ο Θεός αγαπάει τους Ηπειρώτες, απ' ό,τι φαίνεται. Μας έκανε τη χάρη σήμερα μετά από αυτή τη μεγάλη βροχή τη χθεσινή, να σταματήσει για να κάνουμε και φέτος μια πετυχημένη εκδήλωση όπως πιστεύω -αν κρίνω από τον κόσμο που μέχρι τώρα έχει έρθει- την Τζαμάλα, που την έχουμε καθιερώσει εδώ και τρία χρόνια και την κάνουμε σαν σήμερα τέτοια μέρα. Στα Γιάννενα σήμερα, σε κάθε γειτονιά της πόλης, γίνεται και μια τέτοια εκδήλωση. Γλεντάνε και διασκεδάζουν με σύμβολο τη φωτιά, που είναι το σύμβολο της δύναμης. Και πράγματι μας χρειάζεται δύναμη, για πολλά πράγματα αυτή την εποχή. Και για τα δύσκολα που βιώνουμε, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας την καινούρια εποχή την εποχή της Άνοιξης -αυτό έλεγαν τουλάχιστον στα παλιά χρόνια, που μπαίνει μπροστά μας και έχει μια σειρά από δυσκολίες όπως της σαρακοστής αλλά και τις δραστηριότητες ειδικά, στα αγροτικά μέρη όπως της Ηπείρου. Έτσι λοιπόν και φέτος εμείς θέλουμε με σύμβολο τη φωτιά να δώσουμε δύναμη σε όλους και όλες σας, να έχουμε μια καλή πορεία, μια καινούρια άνοιξη και αν είναι δυνατό να είναι μια πραγματική άνοιξη για τον τόπο μας, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά.
Ευχαριστίες στους χορηγούς
Τον ΑΣΔΑ και το Δήμο Χαϊδαρίου, που ήταν χορηγοί της εκδήλωσης, και η οποία έγινε υπό την αιγίδα τους.
Το μόνιμο χορηγό του Συλλόγου, τον Ηπειρώτη επιχειρηματία Γιάννη Στύλιο, ιδιοκτήτη του "Γραμματόσημου".
Ακόμα ευχαρίστησε τον επίσης Ηπειρώτη (εκ μητρός) επιχειρηματία Σάββα Βαρυτιμιάδη, για την παραχώρηση εξοπλισμού για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Πολλοί οι παρευρισκόμενοι
Τα 1.000 άτομα ξεπέρασαν οι παρευρισκόμενοι, σε αυτό το κορυφαίο αποκριάτικο γλέντι, που έγινε στην πόλη μας. Ανάμεσα τους παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ανδρέας Μποζίκας, Βαγγέλης Ντηνιακός, Μιχάλης Σελέκος, Κώστας Ασπρογέρακας, Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, Κώστας Φουρλής, Ελένη Καμπόλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσατσαμπάς, Κώστας Φωτεινάκης, Σάββας Βαρυτιμιάδης, Αθηνά Μπούτση, Γιάννης Κέντρης, Δήμητρα Δούμουρα, Τάσος Βουρλούμης, Κώστας Βορέας. Το παρόν έδωσε και η περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Αθήνας, Ηρώ Ζερβάκη. Τους εθνικοτοπικούς συλλόγους εκπροσώπησαν οι Γιώργος Συριανόγλου και Απόστολος Χριστοδουλάκης (Κρήτες), Ειρήνη Γεωργιάδη - Λυμπουσάκη (Πυργούσηδες) και Κώστας Τσιώρας (Θεσσαλοί).  

Παρουσίαση χορών από το χορευτικό του συλλόγου  
Μετά τη σύντομη παρέμβαση του Προέδρου, τη σκυτάλη πήρε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, που χόρεψε μια σειρά από αποκριάτικους χορούς με σκωπτικά και ηπειρώτικα τραγούδια όπως τα τραγούδια "πως το τρίβουν το πιπέρι", ο "Γερο-Χαραλάμπης", "Στης ακρίβειας τον καιρό" “το γαϊτανάκι”, και η "σκούπα". 

Χορός μέχρι τα μεσάνυχτα
Στη συνέχεια, στο πάλκο ανέβηκε το συγκρότημα του Θωμά Λώλη. Έπαιξαν οι μουσικοί Χρήστος Μπάμες (λαούτο), Γιάννης Κουτελέκος (τραγούδι), Κλαούντιο Τζελίλι (ντέφι), Μάριος Τσούνιος (αρμόνιο) και Θωμάς Λώλης (κλαρίνο). Το κέφι δεν άργησε να έρθει. Μικροί και μεγάλοι έγιναν ένα και επιδόθηκαν σε τρικούβερτο χορό, που κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


















 

Εκδήλωση 21ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)



ΕΚΔΗΛΩΣΗ 21ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

Μια διαφορετική εκδήλωση με πολύ μεγάλη επιτυχία, διοργανώθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου «Δωδωναίον Φως».
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου κατακλύστηκε από Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου, οι οποίοι απόλαυσαν την πολιτιστική–ιστορική εκδήλωση αφιερωμένη στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, στις 21 Φεβρουαρίου 1913.
Την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας του συλλόγου κ. Τζένη Μπέτση, η οποία αφού  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κάλεσε τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Δημήτρη Σούκη για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος,  αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της επετείου αλλά και την υποχρέωση του συλλόγου να διοργανώνει τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τη διάδοση της ιστορίας του τόπου και τις αξίες των προγόνων μας, στους νεότερους. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον δάσκαλο και τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, τον χορηγό της εκδήλωσης καφέ «Γραμματόσημο», καθώς και τον μουσικό Παραγωγό κ. Παναγιώτη Τζόκα, ο οποίος επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ήπειρος του χθες και του σήμερα» και την λογοτεχνική πλαισίωση των χορών που παρουσιάστηκαν.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της φιλόλογου, μέλους του συλλόγου, κ. Άννας Παπαγεωργίου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέχρι την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου 1913.
Το ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε με θέμα «Η Ήπειρος του χθες και του σήμερα», καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι απόλαυσαν την ξενάγηση στην παλιά αλλά και την σημερινή Ήπειρο, γνωρίζοντας παράλληλα λεπτομέρειες για την ιστορία της, που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.
Στη συνέχεια, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε τραγούδια της περιόδου της Τουρκοκρατίας μέχρι και την απελευθέρωση της Ηπείρου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:
Από τον Δήμο Χαϊδαρίου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγιωτάτος Νίκολαος  και Καραβίτης Πέτρος.
Από τον Α.Σ.Δ.Α., ο Πρόεδρος κ. Μποζίκας Ανδρέας ο οποίος είναι και υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου με τον συνδυασμό «Ενώνουμε το Χαϊδαρι».
Οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και υποψήφιοι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου, κ. Σελέκος Μιχάλης με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» και κ. Σπηλιόπουλος Θοδωρής με τον συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση- Οικολόγοι Πράσινοι»
Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακός Βαγγέλης με τον συνδυασμό «Χαϊδάρι Ξανά»,  ο κ. Δρούλιας Ηρακλής με τον συνδυασμό «Όραμα Δημιουργίας» και ο κ. Φουρλής  Κώστας ο οποίος ακόμη δεν έχει ανακοινώσει το όνομα του συνδυασμού του.
Από  Δημοτικούς Συμβούλους, ο κ. Φωτεινάκης Κώστας του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση- Οικολόγοι Πράσινοι».
Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ο Γενικός Γραμματέας κ. Δόσης Γιώργος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ντάσιου Ελένη.
Από τους Εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους:
Από τον Σύλλογο Θεσσαλών  ο Ταμίας κ. Τσώρας Αθανάσιος και η κ. Βαλαλή Βάγια (υπεύθυνη του χορευτικού τμήματος και μέλος του Δ.Σ).
Από τον Σύλλογο Πυργουσών Αττικής «το Πυργί Χίου» η Πρόεδρος κ. Μαρία Μπρί Παπαμακαρίου  και η Γραμματέας κ. Λυμπουσάκη Ελένη.
Από τον Σύλλογο Μακεδόνων Δυτ. Αττικής «ο Μέγας Αλέξανδρος» ο Πρόεδρος κ. Καραπέτρος Απόστολος.
Από την Εστία Κρητών ο Πρόεδρος κ. Συριανόγλου Γιώργος
Από τον Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Δυτικής Αθήνας ο Πρόεδρος κ. Καλογράνας Γιώργος
Από τον Σύλλογο Δάσους Χαϊδαρίου ο Πρόεδρος κ. Καρατζάς Νίκος
Από την Αδελφότητα Ρωμανιωτών Αττικής ο κ. Τζαρτζούλης Θεόδωρος
Από την Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου και τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου η κ. Μαύρου Ρωξάνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ